8 Aralık 2007 Cumartesi

OKULLARIMIZDA HASTA OLMAMAK İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ!


OKULLARIMIZDA HASTA OLMAMAK İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ!

Uzman Dr. İlker Özkan
Okullarımız toplu yaşanılan yerler olması nedeni ile kişiler arası hastalık geçişi yönünden riskli yerlerdir. Bazı basit önlemlerle hastalıklardan kendimizi ve arkadaşlarımızı koruyabiliriz. Tuvaletler potansiyel olarak en kirli yerler olup yerlerin ve tuvalet lavabolarının günlük mikrop öldürücü ilaçlarla temizliği şarttır. Tuvalet çıkışında 1 dakikadan az olmamak şartı ile ellerimizi bol su ve sabunla yıkamalıyız. Böylece sarılık, tifo, ishal ve paraziter hastalıklardan korunmuş oluruz.
Hapşırırken burun ve ağzımızı mendil veya elimizle kapatırsak arkadaşlarımıza mikrop saçmayı önleriz. Elimizi yine sık yıkamalıyız.
Arkadaşlarımızın kişisel eşyalarını örneğin bardağı, kaşığı, suyu gibi tükürük teması olan maddelerle mikrop geçebilir. Başkalarının eşyalarını kullanmayalım.
Çamurlu ayakkabı ve tozlu elbiselerimiz alerjik bronşiti olan arkadaşlarımızın hastalıklarının tekrarına neden olabilir, temizliğimize dikkat edelim
Dengeli ve düzenli beslenerek bağışıklık sistemimizi güçlendirmeliyiz. Yemek seçmeden hayvansal ve bitkisel gıdaları eşit ağırlıkta yemeliyiz.3 ana ve 2 ara öğün yemek yemeliyiz. Haftada en az bir kez banyo yaparak vücudumuza mikrop girmesine engel olmalıyız.
Paraziter hastalıklara da okullarda sık rastlanır. Ağızdan yastığa salya akması, burunda kasıntı ile kendini belli eder. Önlemede el temizliğine dikkat edilmelidir. Tedavi ve teşhis için doktorla görüşülmelidir.
Temizliğimize dikkat edelim, hasta olmayalım

Uzman Dr. İlker Özkan
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Karaman Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi

1 yorum:

Adsız dedi ki...

uzman dr.ilker özkana çok teşekkür ederim bana çok yardımcı oldu